Auschwitz ( Oswiecim ), munkatábor Lengyelország
Auschwitz ( Oswiecim ) Poland, concentration camp

A második világháború idején öt éven át keltett félelmet az auschwitzi tábor híre és neve a hitleri Németország által megszállt országok népeiben.
  1940-ben a lengyel politikai foglyok részére nyitották meg a tábort, később azonban a hitleristák egész Európából szálltottak ide különböző nemzetiségű foglyokat - cseheket, jugoszlávokat, franciákat, németeket, magyarokat - főleg zsidókat, szovjet hadifoglyokat, valamint cigányokat. A tábor fenntartásának szinte utolsó napjáig érkeztek lengyel politikai foglyokat szállító vonatok.
A volt auschwitzi tábor főkapuján cinikus felirat hirdeti "Arbeit macht frei" ( A munka szabaddá tesz ). Ezen a kapun át indultak ki és tértek vissza tizenegynéhány órás munka után a foglyok minden nap. Habár a képen látható auschwitzi tábor munkatábor volt, a rossz körülmények és az embertelen bánásmód következtében rendkívül nagy volt az elhalálozás. Gyakoriak voltak a tömeges akasztások, fegyveres kivégzések. Természetesen itt is működött gázkamra és krematórium.
Az oswiecimi tábor ( KL Auschwitz I ) területén, a foglyok egykori lakóépületeiben ma a tábor történetét bemutató kiállítás található, valamint az egyes nemzetek emlékkiállításai.

Picture of Auschwitz, the Second World War's fearful concentration camp. Today it works as a museum showing how the prisoners lived, suffered and died here. Main camp gate bearing the legend "Arbeit macht frei" Work is liberting.

Address
Auschwitz ( Oswiecim )
Poland