Birkenau ( Brzezinka ), haláltábor Lengyelország
Birkenau ( Brzezinka ) Poland, death camp

A képeken látható Brzezinka másik nevén Birkenau megsemmisítő tábor volt, az auschwitzi anyatábortól kb. három kilóméternyire építették, ma múzeumként áll a látogatók rendelkezésére. A legfontosabb objektumok: a négy krematórium, a gázkamrák és halottégető máglyák maradványai, a vasúti "rámpa", ahol a beérkező fogolyszállítmányokat szelektálták és a kis tó, ahová az emberi hamvakat szórták, a "blokkok" és a barakkok egy része, a tábor főkapuja ahogy a fenti képen is látható, az őrség épülete és az SS-őrtornyok, valamint a szögesdrót-kerítések. A nyomokat eltüntetni igyekvő SS-osztagok sok objektumot teljesen elpusztítottak, s ezekből néhányat -amelyek bizonyíték erejével bírtak- a Múzeum helyreállított, ill. felállított az eredeti helyén.

A tábor kb. 175 hektárnyi területet foglalt el, ahol több mint 300 barakk állt. Nem mind maradt meg a mai napig. Majdnem épen áll 45 téglabarakk és 22 fabarakk. A leégett, vagy elpusztult fabarakkok helyén ma csak a kémények maradtak meg, látható még a körvonaluk, amelyből számukra és nagyságukra következtethetünk.
1944 augusztusában az összes női és férfi fogoly száma megközelítette a százezret. A legnagyobb csapást a táborban a víz hiánya, az alultápláltság, a katasztrofális egészségügyi viszonyok és a rengeteg patkány jelentette.

A III-as számú gázkamra és krematórium, ahol sok százezer zsidó nőt, férfit és gyereket gázosítottak, majd hamvasztottak el. A visszavonuló SS-ek 1945 januárjában felrobbantották, igyekezve bűntetteik nyomát eltörölni.

A III-as számú krematórium vázlatos alaprajza

A - Bejárat a föld alatti csarnokba, ahol az áldozatoknak le kellett vetkőzniük mielőtt beléptek a gázkamrába
C - Föld alatti vetkőző
D - Föld alatti gázkamra
E - Nyílások, amelyeken keresztül a Zyklon B granulátumot ( cián tartalmú készítmény ) beszórták
F - Csarnok öt hamvasztó kemencével
G - Kémény
H - Olvasztótégely az aranyfogak beolvasztására
I - Szemétégető, a megsemmisített személyek dokumentumainak elégetésére

Birkenau területén építette ki az SS a legtöbb tömegpusztító berendezést - négy krematóriumot gázkamrákkal, két, parasztházból átalakított provizórikus gázkamrát, valamint hullaégető gödröket és máglyákat. Itt lelték halálukat elsősorban zsidók, hadifoglyok, cigányok, Bibliakutatók ( ma Jehova Tanúi ), homoszexuálisok, a náci rendszer ellenállói, valamint még sokan mások, akik valamilyen okból kifolyólag nem illettek bele az akkori mintatársadalomba.

Birkenau ( Brzezinka ) Poland, death camp with the Gas Chambers and Crematorium III, where thousands of Jewish men, women, and children were murdered and their bodies burned. Finishing the Second World War, as part of their effort to obliterate the evidence of their crimes, the SS dynamited the building.

Address
Birkenau ( Brzezinka )
Poland