Más Program élménybeszámoló
 
 

Rejtőző értékeink 4. A pesti városfal nyomában
 

  Tisztelt olvasóm! Sorozatunkban olyan budapesti látnivalókkal szeretnélek megismertetni, amelyek nem, vagy kevésbé vannak a köztudatban. Ugyanakkor figyelmünkre méltóak, hiszen helyi történelmünk részei, nagy idők nagy tanúi…
 A 15. század közepén Pest egy magas kőfallal körülkerített nagy falu volt, ami a mai Váci utca mentén terült el. Három kapu biztosította a forgalmat: a Váci utca végén levő Váci kapu, a Kossuth Lajos utca végénél a Hatvani kapu és a mai Kálvin térnél a Kecskeméti kapu. Egészen a 18. Század közepéig elegendő volt e falak által körbezárt terület a város számára de Mária Terézia reformjainak következtében azonban Pest elkezdte kinőni határait. Mivel a városfal szinte fojtogatta a települést, kezdetben egy új kapu nyitásával akarták orvosolni a helyzetet. A Vízi kapu a mai Váci utca Fővám tér felőli kezdeténél nyílt, de nem sokat enyhített a helyzeten. A város nem tudott terjeszkedni, mivel a fal továbbra is körbezárta.
1808-ban megalakult a Városszépítő Bizottmány József nádor vezetésével. Radikális lépésként első dolguk volt lebontani a város bilincsét, a kőfalat, s nyomvonalán kiépíteni a mai Kiskörutat. Mégis maradt látható maradványa Pest egykori védőfalának, ezeket a nyomokat igyekszem bemutatni tanulmányomban.
 Sétánkat a Duna felől a Kiskörút mentén haladva kezdjük. Első állomásunk a mai Fővám tér, ahol több műemlék középület található: az egykori Fővámház (a mai Corvinus egyetem), a Nagyvásárcsarnok, valamint nyugat felől a volt Nádor Szálló klasszicista stílusú épülete. (A Vámház körúton egyébként több, a fal lebontása után klasszicista stílusban épült lakóház áll a mai napig.) Az egykori szálló előtt, a járószinten eltérő kövezéssel jelzik a hajdan volt védőfalat, valamint tábla jelöli a Vízi kapu tornyainak helyét is. (Valamennyi, a Kiskörútra nyíló utcában eltérő kövezéssel jelzik az egykori fal nyomvonalát).

Folytatva utunkat a Bástya utcában (az elnevezés is a városfalra utal!) bukkanunk az első látható nyomokra: a foghíj telket szegélyező Vámház körúti ház falában kb. 20 méteren megmaradt faldarabra. A következő ihletett pillantást a Királyi Pál utca 9-es számú házon belül vethetjük:

az ajtón belépve egy rendkívül jó állapotban fennmaradt falrészletet tekinthetünk meg. A fal megérinthető, a pártázatos lőrések is megmaradtak, valamint egy, a falon nyitott gyalogkapun is átmehetünk.
Tovább folytatva utunkat érkezünk el a mai Kálvin térre, ahol az aluljáróban az egykori Kecskeméti kaput mintázó emlékmű látható.


 A felszínen a Korona szálló falán egy, a közelben feltárt sírkő fedőlapjának másolatával utalnak az építményre.


A Kiskörúttal párhuzamos Magyar utca 36-os számú ház falán egy stilizált oszlop, az épületen belül a modern lépcsőház falát maga a városfal alkotja. A Múzeum körúton, több lakóház falán is tábla hirdeti: az udvarban a XV. Századi védőfal darabjai maradtak meg.


Körbejárható a Múzeum körút 33-as és 21-es házakban valamint a 15-ben is, ahol két gyalogoskapu befalazott maradványa is látható.


Így érkezünk el a mai Ferenczy utcába, ahol domborműves emlékjel áll a ház falából kiemelkedő romon. (A 3-as számú ház falán emléktábla, az úttesten eltérő kövezés jelzi az egykori fal nyomvonalát).

 Következik az Astoria csomópont, ahol az aluljáróban emléktábla utal az egykoron itt állott Hatvani kapura és barbakánra. A Károly körúton, amely a Kiskörút befejező része, nem maradt meg látható nyoma a városfalnak. Az ok egyszerű: errefelé terjeszkedett tovább Pest városa, ezért a fal nyom nélkül eltűnt. Csak a Váci utca végén, a mai Vörösmarty tér előtt jelzi emléktábla és eltérő járófelület az itt állt Váci kapu helyét. Ez volt az elsőként eltűnt elem, még 1789-ben lebontották.
 Kedves olvasóm! Remélem, hogy ismét sikerült közelebb kerülni újabb, rejtőző értékeinkhez.
Sorozatunk befejező részében fővárosunk botanikai különlegességeivel ismerkedünk.
                                                                                                                                                                                                                            Zoli