Más Program élménybeszámoló
 
 

Rejtőző értékeink 5. Természeti külőnlegességek
 

 Tisztelt Olvasóm! Sorozatom befejező részében olyan természeti különlegességeket szeretnék bemutatni, amelyek nem, vagy kevésbé vannak a köztudatban. Ugyanakkor megismerésük fontos, hiszen szó szerint fővárosunk szerves részei…
 A Budai Tájvédelmi Körzet zöld koszorúként öleli körbe a budai kerületeket. Az olyan közismert védett területek mellett, mint pl. a Normafa, Hűvösvölgy és környéke, a Gellért- és a Sas-hegy, vagy a Kamaraerdő, olyan egyedi természeti látnivalók is megtalálhatóak, melyek nincsenek annyira szem előtt. Északról dél felé haladva belőlük nyújtanék át egy színes csokorra valót, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Solymár határában, az Alsó-jegenye völgyben ered a Rózsika forrás, amely a Paprikás patakot táplálja. Itt, a forrás közelében található Budapest egyetlen természetes vízesése. A környék közkedvelt kirándulóhely, a völgyben tanösvényt alakítottak ki, mely a táj természeti értékeit mutatja be.

A következő egyedi különlegesség Pesthidegkúton látható. A Gazda utcában, egy magánkertben él Budapest legöregebb fája. A kb. 500 éves hársfa lombkoronájának fesztávolsága mintegy 33 méter, törzsének átmérője több mint 2 méter.

Hűvösvölgyet már említettem a bevezetőben. A villamos végállomáshoz közel, a Heinrich István utcában áll az Olimpiai Emléktölgy. A fát Zombori Ödön birkózó kapta az 1936-os berlini olimpián aratott győzelméért. Közvetve neki, és a Holokauszt áldozatává vált sportolóknak állított emléket Szabó István 1999-ben bemutatott filmje, a Napfény íze is.

Ettől a helytől kissé délebbre, de még mindig Hűvösvölgyben maradva a Kondor utcában él Budapest legértékesebb fáinak egyike, mely Fedák Sárinak, a Király Színház ismert művésze villájának kertjéhez tartozott egykoron. Jelenleg a kerten kívül található ez a kb. 160 éves libanoni cédrus, amelyet védelme érdekében körbekerítettek, s ami nemcsak fővárosunk, de Közép-Európa egyik legidősebb cédrusfája. A fa magassága 12 méter, törzskerülete több mint 3 méter, a jellegzetes ernyőszerű lombkorona alatt található pihenőpadokon ülve szabadon gyönyörködhetünk ebben a botanikai ritkaságban.

A II. Kerület Törökvész nevű városrészében emelkedik a Balogh Ádám szikla. Az 1, 8 hektáros dolomit sziklaképződmény és a körülötte fekvő zöldterület egy védett sziget, amely a beépített telkek fölé magasodik. Érdemes felkapaszkodni rá, mert a tetejéről csodálatos kilátás nyílik a budai hegyvidékre.

A II. kerületi Önkormányzat épülete mellett, a Statisztika Parkban található fővárosunk legidősebb császárfája. A gyönyörűen felújított parkban álló fa teljes szépségében tündököl, jelentősen hozzájárulva a tér hangulatához.

A szomszédos I. Kerületben, a Mészáros és Pálya utca találkozásánál lévő háromszög alakú kis parkban él három idős vadgesztenyefa. A több mint 80 éves fák tavaszi virágzása mindig üde látványt nyújt ebben a sűrűn beépített városrészben.

Botanikai különlegességeket bemutató utunkat a pesti oldalon fejezzük be. A XVII. Kerületben, Rákoskert vasúti megállóhelytől kb. 2 kilométerre található a Merzse-mocsár. A szántóföldek közt haladva jutunk el az egykor a pesti oldalt körülvevő vizenyős területek közül egyedüliként megmaradt mocsaras élőhelyhez, amely egyedülálló különlegesség. Viszonylag háborítatlan vízi és lápréti vegetáció él itt, a szabad vízfelület lehetőséget biztosít a vízi madarak fészkeléséhez is. A sétaút mentén egy 15 állomásból álló kisebb, és egy ezt kiegészítő, 22 állomásból álló nagyobb tanösvény található, amely a különböző mocsári és szántóföldi élőhelyeket mutatja be.
 Tisztelt Olvasóm! Rejtőző építészeti és botanikai értékeinket bemutató sorozatom végére értem. Remélem sikerült jó alapot adni fővárosunk különlegességeinek felfedezéséhez.

                                                                                                                                                                                                                                             Zoli