Más Program élménybeszámoló

A farkasréti temető ( Csendes kertek 4. rész )

 Kedves Olvasóm! Mint azt már említettem (ld. 1. Rész), Buda korábbi sírkertjei: a Tabáni, Krisztinavárosi, Vízivárosi temetők voltak, de az alapításuk óta eltelt évtizedek alatt megteltek. Tehermentesítésükre alapították a Németvölgyi úti temetőt, de a XIX: század végére ez is telítődött. Ezért a Főváros elhatározta, hogy a felsorolt sírkerteket felszámolja, és új köztemetőt hoz létre Budán. Erre 1894-ben került sor, ekkor nyílt meg a Farkasréti temető.
 A helyszín kiválasztását nem kis vita előzte meg, hiszen a kiszemelt terület kiemelt üdülőhelynek számított. Ezért már megnyitásakor sok bírálatot kapott a Farkasréti temető, amelynek eredeti területe 94 896 négyszögöl volt. A bírálatok ellenére a hely hamarosan Buda legnépszerűbb temetkezőhelyévé vált, s már 1914-ben bővíteni kellett a területét 20 holddal.  A megszüntetett budai sírkertekből sok ismert személyiség sírját telepítették át ide, s már a századfordulótól egyre több kiemelkedő közéleti személyiség, művész, és tudós temetkezett ide. Ez az ún. Művészparcella. A sírokra is számos kiváló műalkotás került, valamint kialakították az Érdi úti reprezentatív kriptasort is. A legnagyobb fejlesztés 1938-ban történt, ekkor alakult ki a mai bejárati tér, s került középre Horvay János: Jó pásztor című szobra. A fejlődésnek a II. Világháború vetett véget, a hadi események következtében az építmények jelentős része megsemmisült. A csatazaj elülte után a ravatalozót és a kriptasort helyreállították, az egykori ( háborúban elpusztult ) temetőtemplom megmaradt falait urnás temetkezési célra hasznosították. 1977-ben, a temetőn kívül épült fel a Mindenszentek temploma. Az 1980-as években Makovecz Imre tervei alapján átépítették a ravatalozót, illetve a főbejáratnál felállították Horvay háborúban elpusztult művének helyére Mészáros Mihály: Főnixmadár című szobrát.

 Amerikai típusú sírkert is létesült, első sorában díszsírhelyekkel:
Bartók Béla zeneszerző, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa énekesek, Benedek István író,
Csákányi László színművész, Solti György karmester, Németh Marika operett primadonna,
Székely Mihály operaénekes is itt pihent meg örökre…
Mára a Farkasréti temető területe 72 hold, s csaknem teljesen betelt, további bővítése nem lehetséges. Az utóbbi évtizedekben kulturális életünk nagyjait ide temették, a neves személyiségek sírjait a következőkben ismertetem, a teljesség igénye nélkül:

 A bejárattól egyenesen induló főút mentén található sírhelyek jobb kéz felől:
Csonka János ( a porlasztó feltalálója ), Bilicsi Tivadar, Kabos Gyula, Tolnai Klári,
Rajnay Gábor, Vízvári Mariska, Feleki Kamill, Tímár József színművészek.

 Bal kéz felől: Gobbi Hilda, Karády Katalin, Márkus László, Básti Lajos, Kálmán György,
Mészáros Ági, Bessenyei Ferenc, Agárdi Gábor, Dayka Margit színművészek, Széchenyi Zsigmond (vadászíró),
Kassák Lajos ( író, költő, festő ) Papp László ökölvívó.

 Bal kéz felé, a domb tetején található az ún. Művészparcella, amely többek között a következő művészeknek nyújt örök nyughelyet:
Páger Antal, Hofi Géza, Sárdy János, Major Tamás, Honthy Hanna, Ruttkai Éva,
Perczel Zita, Somogyvári Rudolf, Várkonyi Zoltán, Ráday Imre, Pethes Sándor,
Makláéry Zoltán színművészek, Kodály Zoltán, Fényes Szabolcs, zeneszerzők,
Gyurkovics Mária, Svéd Sándor operaénekesek, Borsos Miklós, Kerényi Jenő szobrászművészek,
Örkény István, Nagy László, Devecseri Gábor írók, költők.

 Innen lefelé indulva érintjük Kiss Manyi, és a Latabár család, valamint Pécsi Sándor, Domján Edit, Jávor Pál színművészek,
Kittenberger Kálmán, Molnár Gábor (vadászírók) sírhelyeit.
Kiváló festőink: Márffy Ödön, Aba-Novák Vilmos, Kernstock Károly illetve Tóth Árpád költő is itt pihen.
 Végezetül még két híres emberről szólnék: Cathry Szaléz Ferenc, a Fogaskerekű vasút létrehozója földi maradványai, illetve Rákosi Mátyás hamvai is itt találhatók.
 Kedves Olvasóm! Ezennel végére értem a nevezetes budapesti temetőket bemutató tanulmányaimnak. Remélem, élvezettel olvastad, s kedvet kaptál ahhoz, hogy személyesen is meglátogasd nevezetes sírkertjeinket…

Zoli