Hősök tere
Heroes' Square


A 85x25 méteres oszlopcsarnok (1896-1929) széleire a Háború és a Béke szobrai, a két oszlopsor párkányának külső peremére a Munka és a Jólét, valamint a Tudás és a Dicsőség eszméit kifejező művek kerültek. Az oszlopok közeit magyar királyok és a Habsburgok elleni függetlenségi harcok hadvezérei és politikusai foglalják el, bronzba öntve.
 Millenniumi Emlékmű, amelyet a honfoglalás 1000 éves évfordulóján 1896-ban kezdtek építeni. Középpontjában 36 méteres korinthoszi oszlop áll. Tetejére 1901-ben a jobbjában a Szent Koronát, baljában az apostoli kettős keresztet tartó, csaknem 5 méter magas  -1900-ban a Párizsi Világkiállításon Grand Prix-díjat kapott- Gábriel arkangyal is felkerült. Az oszlop talapzatán Árpád fejedelem és a hét vezér lovasszobrát helyezték el. A tér nagyszerű látványát az oldalait lezáró épületek fokozzák. A klasszicizáló homlokzatú Szépművészeti Múzeum és a túloldali eklektikus-neoklasszicista Műcsarnok.

This square was laid out in 1896 for the Millennium celebrations. The Archangel Gabriel presides over it, with colonnades bearing statues of historical Hungarian leaders. To the left of the monument stands the Museum of Fine Arts, to the right the Palace of Art.

Address
Square: Hősők tere
District: 14th
City: Budapest
Hungary

GPS: N47 30.907 E19 04.687