Tüzet szüntess!
Cease fire!
Impulzus puska ( az első impulzus vízköddel oltó )

Az impulzus puska magyar találmány, szivattyú préseli bele a több mint 100 bár nyomású vizet, ami a porlasztófejen át finom köd alakjában távozik. Az eszköz mindössze néhány liter vizet használ és emberen keletkezett tüzek oltására is alkalmas.

Tudtad-e, hogy a tűzoltóknak folyamatosan mozogniuk kell, különben a védőruhájuk alatt elhelyezett érzékelő vészjelzéseket küld a központnak? Ha ugyanis az oltást végző személy nem mozog, fennáll a lehetősége, hogy rosszul lett, illetve elvesztette az eszméletét. Ilyen esetben őt is ki kell menteni a tűz közeléből.

A Tűzoltó Múzeumban, ahol az impulzus puska is látható, a magyar tűzoltás történeti bemutatója István király tűzvédelmi vonatkozású törvényeivel kezdődik. Majd a közép- és újkori eszközök fejlődését ismerteti a fordulópontot jelentő, 1672-ben feltalált nyomótömlőtől, a Niagara-szivattyún át a mai korszerű gépi vizes és száraz fecskendőkig. Gazdagon illusztrálja a tűzoltószervezetek XIX. századi működését és a létrehozásukban élenjáró Széchenyi Ödön gróf szerepét. Külön terem foglalkozik az 1948-ban megalakult állami tűzoltóság tevékenységével. Az utolsó helyiségben a tűzoltással rokon rémájú időszaki kiállításokat rendeznek.

"Impulse Gun" puts out the fire by water spray. This is a Hungarian invention suitable puting out fire on persons. You can see it in the Firemen's Museum.

Address
Square: 12 Martinovics tér
District: 10th
City: Budapest
Hungary

GPS: N47 28.863 E19 08.070