Elaknásított terület!!
Danger!! Mines!!
Magyarországon fel nem robbant lövedékek kerülnek elő ritkán, földmunkák során.
Az 1848-as pákozdi eseményeket egy szemléletes múzeumi kiállítás tárja a látogatók elé az épület földszintjén. Az emeleten, a kávézóban azonban egy másik érdekes kiállítás található, ami a Magyar Honvédség békefenntartó misszióit mutatja be szerte a világból. Ezeknek a háborús területeken szolgáló csapatoknak mindennapos veszélyt jelentenek a terepen láthatatlanul megbúvó aknák. Sokat közülük a jobb oldali képen látható elektronikus detektorral -fémkeresővel- könnyen ésszrevesznek. Számos akna azonban az álcázás érdekében egyáltalán nem tartalmaz fémet, műanyagból, üvegből és kerámiából építik össze. A fémkereső ezeknél a típusoknál használhatatlan. Sokszor rendkívül alattomos módszerekkel növelik a repeszhatást arra törekedve, hogy az emberi testet minél jobban szétroncsolja. A bal oldali képen például az akna burkolata fel van osztva sok kis darabra. Robbanáskor minegyikből egy nagy sebességű, éles repeszdarab lesz. Van olyan, ami az aktiválás pillanatában derék magasságba felugrik és ott robban, így roncsolja szét a medencei és hasi létfontosságú lágy szerveket. Egyesek éles üvegdarabokat röpítenek szerteszét. Persze nem csak katonai, vagy polgári személyek lehetnek a taposóaknák célpontjai.
 Sokat a haditechnika megsemmisítésére fejlesztettek ki. Látható a képeken olyan akna, ami a harckocsi aljára feltapad, átégeti annak burkolatát, majd a jármű belső kabinjában robban fel. Van ami súlyra, nyomásra, taposásra aktivizálódik, van amelyikből pálcika áll ki, mint egy elszáradt kóró, van amiből vékony, feszes dróthuzal várja, hogy belebotoljanak. Ha külföldi nyaralásunk során aknára figyelmeztető jelzéssel találkozunk, vegyük komolyan.
There is a special exhibition over the Pákozd Victory Museum in the coffee shop about the Hungarian peace missions all around the world. Some areas have a dangerous secret, mines in the soil. Generally they can be observed by a metal detector but numerous of all made of plastic, ceramics and glass. Some kinds of mines jump up a meter and explode strewing shrapnels into the body.
In Hungary there are not minefields. Sometimes an old bomb comes to light during the buildings. A short time ago when the St. Stephen Basilica was renovated in the centre of Budapest, the builders found a "sleeping" bomb in the wall from the time of the Second World War. The kat bomb-disposal squad deactivated and transported it, builders and restorers could continue the work.
Address
Hill: Mészeg-hegy ( over the museum, on the storey, in the café )
Town: Pákozd
Hungary

GPS: N47 13.050 E18 34.771