Archívum
Az elmúlt évek nyilvános és zártkörű
programjai.
Programajánló
A Más Program 2021. 
évi programajánlata


Május 16, vasárnap, Séta a Budai Tájvédelmi Körzetben 9: Rupp-hegyi TVT és Őrmező
A Rupp-hegyi TVT egy dolomit fennsík különleges élővilággal, melyet teljesen körbenőtt a város. 38 különféle védett növény található itt, pl.a tavaszi hérics, a pannon szegfű valamint különböző kökörcsin és kosbor fajták, melyek a dolomit sziklagyepek jellegzetes növényei. A tájékozódásban egy 6 állomásból álló tanösvény lesz segítségünkre.
Túránk végeztével ellátogatunk Őrmezőre, bejárni a Költők Parkját.


Június 12, szombat, Nagykőrös látnivalói
Arany János életében négy város játszott fontos szerepet. Nagyszalonta, a szülővárosa, itt ismerte meg későbbi feleségét, Ercsey Juliannát is. Debrecen, ahol  irodalmi pályafutása elkezdődött, Pest-Buda, ahol 1861-től haláláig élt és dolgozott. Valamint Nagykőrös, ahová visszahúzódott az 1848/49-es szabadságharc leverése után tanítani abba a református gimnáziumba, amely ma a költő nevét viseli. A megújult Arany János Muzeális Gyűjtemény 2018-ban nyílt meg  ahol az ő irodalmi munkásságán túl betekintést nyerhetünk egy alföldi mezőváros mindennapi életébe is. A múzeumban oltási igazolvány felmutatása szükséges. Természetesen nem hagyjuk ki a látnivalók sorából a Hősök tere és a Fő tér szobrait és szecessziós műemlék épületeit sem.
Találkozó: 8:20-kor a Nyugati pályaudvaron, a pénztárcsarnok közepén.


Július 11, vasárnap, Séta a Budai Tájvédelmi Körzetben 10. Szép Juhásznétól Kuruclesig
Nyár középi túránk a Budai hegység talán legszebb részein keresztül vezet majd.
Kirándulásunkat a budai pálos kolostor romjainak megtekintésével kezdjük (Romkert), majd folytatásképpen a Szép Juhászné vasútállomást érintve megmásszuk a Nagy Hárs-hegyet. Célunk a Kaán Károly kilátó, ahonnan jó időben egészen a Gödöllői dombságig elláthatunk.
A 454 méter magas csúcsról leereszkedve érintjük a Bátori barlangot és a Kis Hárs-hegyet is, ahol a Makovecz kilátó található. Kirándulásunk végén benézünk a Széher út mellett álló Szent Ferenc templomba is.
Találkozó: 9:30-kor Széll Kálmán téren a metrókijáratnál.
Étkezés hátizsákból, strapabíró cipő szükséges!


Július 31. szombat Várpalota, Thury-vár
Várpalota vára a 14. század elején épült, majd később a török hódítás ellen épített erődrendszer része lett. Nevét leghíresebb kapitányáról, Thury Györgyről kapta. A végvári harcok elültével a Rákóczi szabadságharc leverése után egyre romosabbá vált várat a 60-as évekre állították helyre. 1963 óta itt található hazánk egyetlen Vegyészeti Múzeuma, amelynek állandó kiállításai négy részben foglalják össze a hazai vegyészet történetét a kezdetektől napjainkig. Természetesen egy vártörténeti kiállítás is megtekinthető az épületben.
Szájmaszk, védettségi igazolvány szükséges!
Találkozó: 8:30-kor a Déli pályaudvaron a jegypénztáraknál.


Augusztus 29. vasárnap, Verőce község látnivalói
A Dunakanyarban található Verőce nem csak a kies fekvéséről nevezetes.
1923-tól a községben élt és dolgozott a 20. századi kerámiaművészetünk kimagasló alakja, Gorka Géza és családja. Egykori lakása és műhelye 1972-ben nyílt meg mint múzeum, ahol művész kerámia gyűjteménye is megtalálható. A kiállítás megtekintése után felsétálunk a Kálvária dombon álló Szent András templomhoz, hogy a felséges panorámában gyönyörködjünk. A község további látnivalói az Ybl Miklós által épített Duna parti támfal valamint Géza fejedelem lovas szobra.
Találkozó: 8:40-kor a Nyugati pályaudvaron a pénztárcsarnok közepén.


Szeptember 12. vasárnap, Tata a vizek városa
Ezt a napot ismét az egyik legszebb vidéki városunknak szenteljük. A legismertebb műemlék a tó partján álló Öregvár, amely a Kuny Domokos Múzeum otthona. 2006-os kirándulásunk óta megújult a vár- és a helytörténeti állandó kiállítás, valamint gazdagodott a kőtár anyaga is.
A kiállítások megtekintése után, gyalogos városnézés keretében fedezzük fel a további látnivalókat: Esterházy kastély, volt Zsinagóga, Városháza, Fellner Kilátó, Geológiai Park és a felette található Kálvária. Programunk lezárásaként egy kellemes sétát teszünk a tó partján.
Találkozó: 8:00-kor a Déli pályaudvaron a pénztárcsarnok közepén.


Október 10. vasárnap, Séta a Zsidó Negyedben
Sétánk elején a Madách téren tisztázzuk azokat a fogalmakat, amelyek a zsidó élet, vallás és kultúra megismeréséhez elengedhetetlenek.
Elsőként találkozunk a „zsinagóga háromszög”-gel  (az épületeket kívülről tekintjük meg). Útba ejtjük a Kazinczy zsinagógát is. Szót ejtünk a Gozsdu udvarról, amely egykor a negyed kereskedelmi központja volt.
Ez a néhány felsorolás is érzékelteti -reményeink szerint-, hogy különleges, kevéssé ismert kultúrával és annak emlékeivel ismerkedhetünk meg.
Találkozó: 10:00-kor  a VII. kerületi Madách téren, Sissi szobránál.