Archívum
Az elmúlt évek nyilvános és zártkörű
programjai.
Programajánló
A Más Program 2020. 
évi programajánlata


Január 18, szombat, A Magyar Elektrotechnikai Múzeum kiállításai
A kiállítás egy, eredetileg trafóállomásként üzemelő art deco stílusú műemlék épületben kapott helyet. Négy termében bemutatja a hazai elektrotechnika fejlődéstörténetét Jedlik Ányostól Kandó Kálmánig. A száz évnél is régebbi működőképes eszközöket és modelleket ki is próbálhatjuk. Az udvaron a "Neonparádé" című kiállításban gyönyörködhetünk: olyan világító neonreklámokban, mint a "Patyolat" "hattyúja, vagy a "Csemege" kosara. A múzeumhoz egy rövid sétával jutunk el, közben megtekintve az utunkba kerülő épületeket és emléktáblákat.
Találkozó: 10:00-kor az Uránia Filmszínház előtt.


Február 16. vasárnap A Szépművészeti Múzeum épülete és kiállításai
A Szépművészeti Múzeum egyike a Milleniumra tervezett épületeknek. Többszöri átalakítás és felújítás után 2019 nyara óta látogatható teljes egészében. A megújult állandó kiállítás mellett olyan, a közönség elől elzárt épületrészek is megtekinthetők, mint pl. a Román Csarnok.
Találkozó: 9:30-kor a Deák téren, a templom előtt. 


Május 17. vasárnap Séta a Budai Tájvédelmi Körzetben 7: Látó-hegytől Mátyás-hegyig.
A 11-es busz végállomásától indul a sétánk a következő útvonalon: Látóhegyi út (zöld csík), Árpád Kilátó, Glück Frigyes út (kék csík), Fenyőgyöngye. Rövid pihenő,  majd folytatjuk túránkat a következő látnivalók érintésével: Hármashatárhegyi út, Remete-hegy (kék kereszt), Erdőhát út,  Mátyás-hegyi kőfejtő. A csodás panoráma megtekintése után kirándulásunkat a Mátyás-hegyi barlangnál fejezzük be, itt fogunk ismét autóbuszra szállni.
Találkozó: 9:30-kor a Batthyány téren a Metró kijáratnál.
Étkezés hátizsákból, strapabíró cipő szükséges!


Június 14, vasárnap: Séta a Budai Tájvédelmi Körzetben 8: Pesthidegkúttól Solymárig
Ófaluból indulva először megnézzük a katolikus templomot valamint a Klebersberg Kúriát.
A látnivalók után tervezett útvonal: Mossbach park, Patakhegyi út, Szarvas-hegy, Kálvária-hegy. majd az Őz-völgyön keresztül ereszkednénk le Alsó-Jegenye völgybe, ahol pihennénk, ennénk. Jelzett turistaútvonalon folytatva utunkat a következő természeti látnivalók tárulnak elénk: Rózsika forrás és a Paprikás patak vízesése, amely egyedi természeti látványosság. Túránk Solymáron, a Kökörcsin utcánál ér véget, itt szállnánk ismét autóbuszra.
Találkozó: 9:30-kor a Széll Kálmán téren a Metró kijáratnál.
Étkezés hátizsákból, strapabíró cipő és BKV jegy vagy bérlet szükséges.


Július 5, vasárnap: Vértesszőlős látnivalói
Vértesszőlősön került elő Kelet-Közép Európa legrégebbi előember lelete, "Samu" tarkócsontja. 2003-as itt jártunk óta jelentős változások történtek: megújult a MNM Ősemberlelőhely Múzeuma, a szabadtéri kiállítóhelyen több állomásból álló tanösvényt alakítottak ki. A múzeumi terep bejárása  után, rövid városnézést követően látogatnánk el a Szlovák Tájházba, ahol a szlovákon kívül a magyar és sváb életvitel tárgyai és a lakás berendezések is megtekinthetőek.
Figyelem: csak készpénzes fizetés lehetséges mindkét múzeumban !
Találkozó: 8:45-kor a Déli Pályaudvaron, a pénztárcsarnok közepén. (Vonatunk 09. 20-kor indul).
Étkezés hátizsákból!


Július 25, szombat: Nógrád község látnivalói
Hazánk legrégebbi várai közé tartozik ez a szabálytalan alaprajzú, belső tornyos és belső várból álló építmény, melynek első írásos említése 1108-ból való. Nógrád megye névadó településének váráról Anonymus később így ír: "Árpád vezér tanácsot tartván, sok katonát küldött, hogy Gömör és Nógrád várának népét meghódítsák néki. (Gesta Hungarorum)". A török időkben végvárként funkcionáló épület 1685-ben, a lőporraktár felrobbanását követően vált rommá. Helyreállítása 1949-től kezdve folyamatos, a legutóbbi rekonstrukció tavaly fejeződött be. A község további látnivalói: a Tájház, valamint a hét vezér szoborcsoport, amely fából készült.
Találkozó: 8:30-kor a Nyugati pályaudvaron, a pénztárcsarnok közepén. Vonatunk 9:07-kor indul, Vácott sietve átszállunk, a teljes jegyet még Pesten vesszük meg.
 

Augusztus 16, vasárnap: Visegrádi séta 3: Salamon torony és a Sibrik domb látnivalói
A visegrádi erődrendszer IV. Béla uralkodása alatt, a tatárjárás után épült ki. Részei: a Fellegvár (itt 2019-ben jártunk), az Alsó vár (Királyi Palota Múzeum, itt 2018-ban voltunk) és az összekötő várfalak fókuszában emelt lakótorony, mely a dunai átkelőhely védelmére épült, ez a Salamon torony. A történelmi legenda szerint a nevét onnan kapta , hogy az utolsó elvesztett csatája után itt tartották fogva Salamon királyt mindaddig, amíg le nem mondott a magyar trónról. A kiállítás és a csodás panoráma megtekintése után Visegrád kevésbé ismert látnivalói következnek: A Sibrik dombon a római korban egy erőd (castrum) állt, a korai középkorban pedig az ispáni vár és az esperesi templom épült ki, felhasználva a római maradványokat. A szabadtéri romterület megtekintése után, rövid erdei sétát követően kirándulásunk a Duna partján ér véget, itt szállnánk ismét autóbuszra.
Találkozó: 9:00-kor Újpest-Városkapu vasútállomáson, a jegypénztárak előtt.
Étkezés hátizsákból, strapabíró cipő szükséges!
(Buszunk 09.35-kor indul, 10. 48-ra érünk le, a jegyet Visegrád, hajóállomás megállóig kell venni)