Archívum
Az elmúlt évek nyilvános és zártkörű
programjai.
Programajánló
A Más Program 2019. 
évi programajánlata


Január 19, szombat, Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeum.
Rövid sétával jutunk el a frissen felújított Budai Vigadó épületébe, ahol a kiállítás látható. Közben sorra vesszük az utunkba kerülő épületeket és emléktáblákat.
Találkozó: 10:00-kor a Batthyány téren, a HÉV végállomáson a pénztárak előtt.
Étkezés hátizsákból!


Február 17. vasárnap, Ráth György Múzeum megtekintése
A tavaly átadott, felújított Ráth György Múzeumot tekintjük meg a Városligeti fasorban.
A szecesszió három (brit, osztrák és francia) ágát bemutató új állandó kiállítás mellett a gyönyörűen felújított villa berendezését is megcsodálhatjuk. A magyarországi szecesszióból is láthatunk szemet gyönyörködtető részleteket.
Találkozó: 10:00-kor a Deák téren, a templom előtt.
Étkezés hátizsákból!


Március 09. szombat, A megújult Gül Baba türbe megtekintése
Rövid történelmi áttekintést követően megtekintjük meg az emlékhelyet, és a hozzá tartozó múzeumot.
Találkozó: 14: 30-ig Batthyány téren a HÉV állomáson.
Étkezés hátizsákból!


Április 14, vasárnap: Séta a budai tájvédelmi körzetben 5. Pesthidegkúttól Testvérhegyig.
Tervezett látnivalók: Gazda utcai védett hársfa, Szarvas-hegy, (sárga, majd kék csík) Kötők padja, katonasír, Virágos nyereg, itt ennénk hátizsákból, táv: kb. 5 km. Aki elfáradt, az innen a Jánosbogár, majd az Erdőalja úton lefelé egy rövid sétával a a 137-es busz végállomásához jut. Innen végigmennénk (zöld csík)a tavaly felújított Guckler Károly úton. (Ahol pár éve már jártunk, de a Gercse templom felé mentünk tovább).
Tervezett látnivalók itt: Nelli pihenő, Guckler szikla, Nagy- és Kis Farkas torok,Táborhegyi barlang, végül a Viharhegyi útnál szállnák fel a 137-es buszra. Táv: kb. 10 km.
Találkozó: 9:30-kor a Széll Kálmán téren a Metrókijáratnál.
Strapabíró cipő szükséges, étkezés hátizsákból!


Május 12, vasárnap: Séta a budai tájvédelmi körzetben 6. Széchenyi hegyről Farkasvölgybe.
Fogaskerekűvel felmegyünk a végállomásig és onnan a következő látnivalók érintésével jutunk el Farkasvölgybe: Gyermekvasút, Széchenyi hegyi adótorony, Úti Madonna kápolna, Karszt-bokorerdő, Ördög-orom, Ördög-szószék. Itt van egy geológiai tanösvény, valamint egy pihenő, padokkal. 
2-3 órás séta, végig a zöld háromszögön haladunk. Végül a 8E busz Eper utcai megállójánál fejezzükk be a túrát.
Találkozó: 10:00-kor a Városmajorban, a fogaskerekű végállomásnál.
Étkezés hátizsákból, strapabíró cipő szükséges.


Június 16, vasárnap: Martonvásár látnivalói.
Martonvásáron már jártunk 2007-ben, de az eltelt évek alatt nagy változások történtek. Megújult a kastély parkja és a Beethoven Emlékmúzeum, valamint látogatóközpont épült többféle kiállítással. Ezeket megnézzük.
A vasútállomáshoz visszafelé megtekintjük az Óvodatörténeti Múzeumot, amely új épületben, a kastéllyal szemben található.
Találkozó: 8:45-ig a Déli pályaudvaron, a pénztárcsarnok közepén. Vonatunk 09:10-kor indul.
Étkezés hátizsákból!


Július 5-6-7, péntek, szombat, vasárnap Nyíregyháza és környéke többnapos kirándulás
Első nap szállásunk elfoglalása után Nyíregyházán nézzük meg a Hősök terét, az ortodox zsinagógát, a Megyeházát, a Józsa András múzeumot és az állatkertet. Másnap Vajára utazunk, a Vay Ádám Múzeum megtekintésére, utána pedig Nyírbátorba, hogy a Báthory István Múzeumot láthassuk. A harmadik napon Tokajba megyünk, rövid sétával útba ejtjük a Tokaji Múzeumot és a Bormúzeumot.

Az étkezést olcsó éttermek igénybevételével oldjuk meg. Szállásunk Nyíregyházán egy panzióban lesz, melynek költsége 10 000 Ft összesen a két éjszakára. Jelentkezési és befizetési határidő: május 12. Határidőn túli lemondás esetén a befizetett összeget nem tudom visszaadni. Péntek reggel indulunk, ezért arra a napra szabadság szükséges. Elsősorban az eddigi kirándulások látogatóinak jelentkezését várjuk.


Augusztus 3, szombat Dömsöd, Petőfi Emlékmúzeum
Petőfi gyermekkorát a Kiskunságban töltötte: nem csak a szülővárosában, Kiskőrösön, hanem itt, Dömsödön is lakott pár évet a család. Az épület maga egyidős a költővel: 1823-ból való. A múzeumban többféle kiállítás látható: helytörténeti, természettani és természetesen egy Petőfi kiállítás is megtekinthető.
Találkozó: 9:30-kor a Népliget, autóbusz pályaudvar pénztáránál lent.


Augusztus 25, vasárnap: Esztergomi séta 2, a Várhegy látnivalói
Magyarország első számú ( legnagyobb) főtemplomát nézzük meg kívülről és belülről egyaránt. A klasszicista stílusú bazilika 1822-1867 között épült fel neves építészek tervei alapján több esztergomi érsek primátusa alatt. Látnivalók: a kupola, a híres Bakócz kápolna, a kincstár és az altemplom, amely az esztergomi érsekek temetkező helye.
Ezután következik az MNM Esztergomi Vármúzeuma. A királyi székhelyet még Géza fejedelem alapította 972-ben, s itt született híres fia, I. (Szent) István is. A vár területén többször volt feltárás és állagmegóvás. A legutóbbi felújítás tavaly fejeződött be. Most ismét teljes pompájában tárulnak fel a látnivalók: a lakótorony, a palota, a híres kápolna és a kazamaták.
Ebédelni átsétálunk Párkányba, aki velünk tart eurót hozzon magával.
Találkozó: 8:30-kor a Nyugati pályaudvaron a pénztáraknál.


Szeptember 15. vasárnap Visegrádi séta 2. A Zsitvay Kilátó és a Fellegvár megtekintése.
A Zsitvay kilátó a Visegrádi hegység csúcsán, a Nagy Villám tetején található. Nevét az egykori igazságügy miniszterről, a Magyar Turista Szövetség elnökéről kapta. A kilátót is ő építtette.
A felséges panoráma megtekintése után jelzett turistaútvonalon (piros +) rövid sétával érjük el a Fellegvárat. Itt ötféle kiállítást nézünk meg audio-guide-dal. Majd jelzett turistaútvonalon (piros +) jutunk le a városba.
Találkozó: 9:45-kor az Újpest-Városkapu metró kijáratnál, a MÁV jegypénztárak előtt.


Október 20. vasárnap Komáromi Séta 1: Monostori erőd és a Duna bástya megtekintése
2005-ben már jártunk itt, de azóta is folyamatosan szépül a komáromi erődrendszer. A fő látnivaló, a Monostori erőd teljesen felújítva fogadja látogatóit. Itt több kiállítást tekintenénk meg, vezetéssel. Ebéd után a Duna bástyát tekintenénk meg egyénileg, ahol egy kereskedelmi és hajózástörténeti kiállítás látható.
Találkozó: 7:45-kor a Déli pályaudvaron, a pénztárcsarnok közepén.
Vonatunk 08:20-kor indul, és 10 órára ér le Komáromba.
Strapabíró cipő szükséges!


November 10. vasárnap Dinnyés, a Várpark és Skanzen megtekintése
Ez egy magángyűjtemény, amely egy, a történelmi Magyarországot formázó sétány mentén mutat be 38 egykor volt várat fából és kőből épült, körbejárható makett formájában.
A sétány mentén látható emlékoszlopok magyar uralkodóknak és fejedelmeknek állítanak emléket.
Idén az Árpád-kort megidéző skanzennel bővült a kiállítás.
Találkozó: 8:45-kor a Déli pályaudvaron, a pénztárcsarnok közepén.
Étkezés hátizsákból!